kopriva dvoudoma

Mráz kopřivu nespálí aneb vše o kopřivě dvoudomé

Další z druhů bylin, které můžeme vidět růst brzy z jara a pak po skoro celý rok je kopřiva dvoudomá. Je to vytrvalá bylina, která může být až 150 cm vysoká. Kopřiva dvoudomá má širokou škálu využití. A je to jedna z našich nejlepších léčivých rostlin. Nevadí jí růst ve stínu ani na slunci.

Mnoho lidí ji bere jako všerostoucí plevel, který jen překáží a dělá zahradu nevzhlednou. A to je velká škoda. V tomto článku se dozvíme vše o kopřivě, jak nám pomáhá po zdravotní stránce, a také proč a jak kopřivu jíst.

Sušenou kopřivu si lidé věšeli ve svých příbytcích a věřili, že odežene všechny nemoci. Pokud někdo přece jen onemocněl, byl kopřivami vyšlehán. Kopřiva podporuje hojivé procesy v celém těle.

kopriva list
Foto: canva.com

Proč kopřiva pálí?

Kopřiva vyrůstá z rozvětveného žlutého oddenku. Její lodyha je čtyřhranná. Listy jsou podlouhlé se srdčitou bází a na lícní straně jsou tmavě zelené. Okraje listů jsou hrubě pilovité. Květy jsou drobné a zelené.

Celá rostlina je pokryta silně žahavými chlupy. Proto nás při sběru kopřiva popálí. Jedná se o její obranný mechanismus. Žahavé chlupy kopřivy obsahují tři chemické látky, které toto pálení způsobují. Jsou to histamin, serotonin a acetylcholin. Kvete od června do září.

Kopřiva je léčivá v podstatě celá, od oddenku přes stonky až po listy a květy. Vyskytuje se hojně. Nejvíce v křoví, u plotů, v příkopech, i na temných místech a v listnatých lesích.

Rozhodně bychom ji neměli sbírat u silnic, na sídlištích či u fabrik, aby nedošlo ke kontaminaci. Sami vycítíme, zda se nacházíme v čistém prostředí, kde byliny můžeme sbírat.

„Mráz kopřivu nespálí.“

Kopřiva žahavka


Kopřiva žahavka je vedle kopřivy dvoudomé druhý nejznámější druh kopřivy na našem území. Obě kopřivy jsou si velmi podobné, nicméně žahavka je podstatně menší. Dorůstá maximálně do 30 cm výšky.

Aktuálně se řadí mezi ohrožené rostliny, jelikož se postupně z přírody vytrácí. Vyskytuje se v bohatě živených půdách, v blízkosti obydlí, na rumištích, zahradách a opuštěných bydlištích. Tuto kopřivu můžeme nalézt růst téměr po celém světě.

Kopřiva žahavka byla v našich zemích od pradávna spojována s temnými silami. Věřilo se, že odhání špatné duchy a čarodějnice.

Kdy sbírat kopřivy?

Nať i listy sbíráme od května do září. Nicméně mladé lístky kopřiv můžeme v přírodě spatřit i koncem března. Sbíráme samotné listy nebo nať a mladé vršky rostliny, která nemá více než 40 cm.

Starší a vyšší rostliny mají silnější lodyhy a špatně se suší. Kopřivu sbíráme pouze v rukavicích, vzhledem k tomu, že je silně žahavá. Vyhnout bychom se měli nápadně vzrostlým a velkým kopřivám například u cest. Ty totiž mohou obsahovat vysoké množství dusičnanů.

Jak sušit kopřivu?

Sbíránou bylinu nejlépe necháme proschnout na sluníčku, pak ji ale schováme na stinné, teplé a dobře větrané místo. Kopřiva má výhodu, že poměrně rychle schne. Po uschnutí zůstanou listy kopřivy zelené, ponechávají si tedy svou přirozenou barvu.

Pokud najdeme nějaký hnědý list, není v pořádku a je nutné jej vyhodit. Nejvhodnější uskladnění je v jutovém pytli, nebo v dobře uzavřené skleněné nádobě ponechané na tmavém místě. Naopak oddenky můžeme sušit na přímém sluníčku.

„Kopřiva je moje oblíbená květina. Nevoní, nekvete. Ale hoří.“
– Leo Perutz

Léčebné účinky kopřivy dvoudomé

V léčitelství jsou známy její účinky při revmatismu a dně. Posílí naši střevní funkci a napomáhá při chudokrevnosti. Je to naše nejlepší rostlina na pročištění krve a krvetvorbu.

Bylinkový čaj z kopřivy přirozeně snižuje obsah cukru v krvi. Je tedy podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Léčí nemoci i záněty močových cest, má dobrý vliv na slinivku břišní.

Je velmi vhodná pro jarní očistné a detoxikační kúry. Pomáhá nám také při virových a bakteriálních onemocněních. Odvar z kořene používáme užíváme při kašli, proti zahleňování plic a vodnatelnosti.

Tato bylina obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Obsahuje třísloviny, kyselinu křemičitou, slizy a organické kyseliny. Nabízí nám vitamín C, B2 a B6. Zmínila bych vysoký obsah železa.

Od určitého věku se nám přirozeně snižuje obsah železa v těle. Proto se můžeme cítit unavení, vyčerpaní a naše pracovní nasazení a výkon se snižuje. Mladá kopřiva nám tento stav může pomoci překonat. Po kopřivové kúře se můžeme cítit mnohem lépe a vrátí se nám energie a síla.

Jaro je pro mnoho lidí obdobím začátku pylových alergií. Právě popíjení kopřivového čaje ve směsi pomáhá úspěšně se zmírňováním jejich příznaků.

Jak na kopřivový detox?

Skvělým způsobem, jak s kopřivou začít, je udělat si každé jaro čtyřtýdenní očistnou kúru pravidelným popíjením čaje z mladých výhonků. Uděláme tak velkou službu našemu tělu.

Každé ráno půl hodiny před snídaní vypijeme jeden šálek na lačno pro zdraví. Další šálek či dva pijeme v průběhu dne po doušcích. Mějme ale na paměti, že má kopřiva močopudné účinky.

Pokud tento bylinkový čaj popíjíme po doušcích, zvyšujeme tím léčivé účinky. Tato očistná kúra má velmi příjemné a dokonce i omlazující účinky.

Čaj ze sušené kopřivy

Chutný čaj připravíme ze dvou lžiček sušených drcených listů kopřivy a ¼ litru vroucí vody. Necháme louhovat minimálně 15 minut a poté scedíme. Čaj popíjíme co nejvíce horký. Pro maximální účinek pijeme 2 šálky denně po dobu maximálně 14 týdnů.

Můžeme si však připravit letní studenou variantu. Stačí nechat kopřivy vyluhovat přes noc ve studené vodě. Druhý den scedíme a můžeme popíjet během celého dne.

Popíjení čaje významně působí na látkovou výměnu a odstraňuje škodlivé látky z těla.

Můžeme si také připravit čaj z čerstvé kopřivy. Natrháme si 8 čistých a čerstvých listů kopřivy a zalijeme v hrnečku vroucí vodou. Hrneček přikryjeme pokličkou nebo talířkem a necháme luhovat alespoň 15 minut. Čaj poté popíjíme po doušcích, nejlépe teplý. Největší účinek bude mít, pokud ho vypijeme nalačno.

Kopřivový sirup

Pro jarní očistu si můžeme vyrobit kopřivový sirup, který můžeme užívat po lžičkách nebo jako sladidlo do čaje. Pomáhá nám překonat jarní únavu a navíc nám doplní do těla stopové prvky po zimě. Podpoří náš metabolismus a zlepší zažívání. Na přípravu sirupu studenou cestou budeme potřebovat:

  • 2 velké hrsti mladých kopřivových listů
  • 1 velký bio citron nakrájený na tenká kolečka
  • 500 g cukru
  • 500 ml vody

Všechny suroviny dáme do mísy a necháme luhovat alespoň 24 hodin. Poté kopřivový sirup přelijeme přes plátýnko nebo utěrku do čistě a dezinfikované nádoby. Hotový sirup rozlijeme do uzavíratelných čistých lahví a uchováváme v lednici. Sirup uchovávaný v lednici má trvanlivost zhruba měsíc.

Můžeme si vyrobit i variantu kopřivový sirup s medem, která se vyrábí tepelným zpracováním. Budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 250 g čerstvých kopřivových natí (mladých a sbíraných na sluníčku)
  • 500 ml vody
  • 500 g tekutého medu

Kopřivu zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut vařit. Poté necháme vyluhovat 24 hodin pod pokličkou na chladném místě. Poté kopřivy slijeme a vymačkáme přes plátýnko. Hotový výluh pozvolna smícháme s medem. Jelikož se jedná o sirup bez použití přírodního konzervantu, je určitě pro okamžitou spotřebu.

Kopřiva v kosmetice

Nesmíme opomenout ani kosmetické odvětví. Kopřiva kouzelně působí na vlasy. Tradiční vlasovou vodu proti vypadávání vlasů, nebo kopřivový šampón zná asi každý. Nicméně dnes se o úžasné kopřivě dozvíme mnohem více.

Nejlepším způsobem, jak navrátit vlasům sílu a zajistit hojné dorůstání je tinktura z oddenku. Oddenek vykopeme na jaře nebo na podzim. Vykopaný oddenek očistíme ve vodě kartáčem, nadrobno nakrájíme a vložíme do lahve až po hrdlo. Zalijeme 30-40% žitnou pálenkou a necháme odležet 14 dní na teplém místě.

Poté scedíme do menší lahvičky. Vyrobenou tinkturou si pak denně masírujeme pokožku hlavy. Úspěšnou léčbu lze vypozorovat po prvním týdenní aplikaci.

Pokud si nemáme možnost vyrobit tinkturu, můžeme využít i čerstvou nebo sušenou kopřivu na umývání hlavy. Nejdříve si musíme připravit výluh. Čtyři až pět hrstí listů dáme vařit do 5 litrů studené vody a pomalu zahřejeme k varu. Necháme louhovat 5 minut.

Pokud použijeme oddenek z kopřivy, dáme dvě hrsti na noc do studené vody, druhý den zahřejeme až k varu a necháme 10 minut louhovat. V tomto případě se doporučuje umývat hlavu jádrovým mýdlem (ve starších publikacích).

„Omrznou-li kopřivy, omrznou i brambory.“

Kopřivová mast je jeden ze způsobů, jak maximálně využít léčivé účinky kopřivy. Příznivě působí proti různým typům kožních ekzémů.

Výroba domácí masti je jednoduchá a na tu kopřivovou budeme potřebovat tyto suroviny:

  • 500 g rostlinného tuku (bambucké máslo, kokosový olej, vazelína, sádlo)
  • 2 velké hrsti posekaných listů čerstvých kopřiv
  • včelí vosk

Rostlinný tuk necháme rozpustit v hrnci na mírném plameni. Do rozpuštěného tuku přidáme nasekané kopřivy. Tuto směs nahříváme na maximálně 60°C a nesmí projít varem. Zahříváme po dobu 5 hodin.

Po pěti hodinách necháme mírně vychladnout a přecedíme. Podle potřeby můžeme přidat 3-5 % včelí vosk. Hotovou mastí plníme čistě vymyté kelímky, nebo malé skleničky se širším hrdlem.

Můžeme si vyrobit kopřivovou mast také rychlejším způsobem, který nám nezabere tolik času. 250 g kokosového oleje necháme rozpustit ve vodní lázni. Do rozpuštěného oleje nasypeme tři hrsti čerstvě nakrájených kopřivových listů.

Vše rozmixujeme do jemné kaše a necháme uležet na chladném místě do druhého dne. Poté opět hotovou směr rozpustíme ve vodní lázni a přecedíme přes plátýnko. Hotovou mastí plníme čistě vymyté kelímky.

Kopřiva v kuchyni – nejlepší jarní recepty z mladých kopřiv

Mladou bylinu využíváme jako ingredienci, třeba do salátů a nádivek, nebo si ji můžeme připravit jako výživný špenát, jelikož chuťově ho velmi připomíná.

Na jaře můžeme použít kopřivu do pokrmu jako svěží bylinku, nebo jako koření. Konzumujeme čerstvou třeba do smoothie nebo tepelně upravenou. Níže pro vás mám ty nejlepší jarní recepty z mladých kopřiv, které rozhodně stojí za to vyzkoušet.

Kopřivové smoothie

Pokud jsme rozhodnuti začít s jarní detoxikací, smoothie je jedna z velmi oblíbených variant. Z mladých kopřiv si můžeme připravit i velmi zdravé ovocné smoothie. Takovéto smoothie má spoustu variant a můžeme po každý den obměňovat podle chuti.

Hrst čerstvých listů kopřivy vložíme do mixéru a přidáme jeden kus sladkého ovoce. Můžeme použít banán, jablko bez jadřinců nebo exotické mango. Dále vymačkáme půl citronu. Doplníme sklenicí vody a rozmixujeme.

Můžeme přidat i další zelené listy a bylinky pro větší účinek, jako jsou pampeliškové lístky nebo mladý špenát. Dosladit můžeme stévií nebo medem.

Můžeme si vyrobit také osvěžující citrusové smoothie, na které budeme potřebovat:

  • 2 ks citrusů (pomeranč, velká mandarinka, grep)
  • 1 ks citron
  • hrst nakrájených listů kopřivy
  • několik listů máty peprné
  • sklenice jablečné šťávy
  • kousek nastrouhaného zázvoru
  • med na doslazení

Pesto z kopřiv a dalších divokých bylin

Příprava toho pesta je jednoduchá a zabere nám jen několik málo minut. Všechny bylinky, které zde použijeme jsou na jaře velmi dostupné a není problém je vyhledat. Budeme tedy potřebovat tyto ingredience:

  • hrst mladých listů čerstvé kopřivy
  • hrst mladých listů před květem medvědího česneku
  • hrst mladých listů pampelišky
  • 7 lžic extra panenského olivového oleje
  • 3 stroužky českého česneku
  • 3 lžíce domácích vlašských ořechů
  • malá lžička soli
  • šťáva z poloviny citronu

Postup: Veškeré ingredience můžeme dát dohromady do mixéru a mixujeme až do velmi jemné směsi. Hotové pesto má krásnou svěží zelenou barvu. Je vhodné k dochucení těstovin, na potření rozpečeného pečiva nebo do salátů. V uzavřené sklenici v lednici může vydržet i několik týdnů.

Divoká kopřivová polévka

Z mladých kopřiv a dalších divokých bylin si můžeme připravit super hustou zeleninovou polévku, která nás nabije energií a příjemně nasytí. Na tu dnešní budeme potřebovat:

  • 2 hrsti mladých listů před květem medvědího česneku
  • 2 hrsti mladých lístků kopřivy
  • 1 hrst mladých listů plané bylinky (pampeliška, bršlice, jitrocel)
  • 2 snítky libečku
  • 1 a ½ litru zeleninového vývaru
  • 5 středních brambor
  • 1 velká cibule
  • 100 ml rostlinné smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení
  • slunečnicová semínka nebo čerstvá petrželka na ozdobu

Postup: Na olivovém oleji zpěníme na jemno nakrájenou cibulku. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, čerstvé bylinky a zalijeme zeleninovým vývarem. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Poté přidáme rostlinnou smetanu a dochutíme česnekem, solí a pepřem.

Vše rozmixujeme tyčovým mixérem do husté krémové polévky. Na závěr přidáme lžíci octa a necháme ještě probublat. Připravenou polévku můžeme na talíři ozdobit slunečnicovými semínky nebo čerstvou nasekanou petrželkou.

Špenát z kopřiv

Kopřivový špenát je velmi jednoduchý pokrm, který nám udělá velkou službu. Mladé kopřivy jsou úžasným antioxidantem. Špenát z nich vykouzlíme do 10 minut, výborně nás zasytí a ještě nás dobije vitamíny.

Na špenát z kopřiv budeme potřebovat:

  • 3 plné hrsti mladých listů a výhonků
  • stroužek česneku
  • 1 malou šalotku
  • trochu rostlinné smetany
  • trochu strouhaného parmazánu
  • trochu olivového oleje
  • sůl a pepř na dochucení

Postup: Najemno nakrájenou šalotku zpěníme na troše olivového oleje. Přidáme kopřivy a zakápneme vodou. Jakmile kopřivy zvadnou, promáčkneme stroužek česneku, zakápneme smetanou a jemně zasypeme parmazánem. Ochutíme solí a pepřem. Necháme probublat. Podáváme nejlépe s vejcem jako výborným bílkovinovým doplňkem.

Jak užívat kopřivu?

Užívání kopřivy je zcela bezpečné. Avšak mělo by se dodržovat dávkování, jelikož se jedná o léčivou rostlinu. Před užitím léčivých rostlin z důvodu nemoci je vždy nutné poradit se s lékařem. Musíme mít na paměti, že i zdánlivě lehké onemocnění může být začátkem těžké choroby.

Upozornění

Bez přesné diagnostiky lékařem se může stát, že se v případě užití špatné byliny pacientům zdravotní stav zhorší. Vysoké dávky mohou organismu škodit, dlouhodobé užívání vede k závislosti a snižování účinků, naopak nízké dávkování nepřináší účinek žádný. Proto rozhodně doporučuji lékařský dohled.

Tento článek slouží jen jako souhrn informací.

Použitá literatura

Lunarion – Bylinky naší prabáby (1991)
Neubauer/Klimeš/Černá – Léčivé rostliny I. Pěstování léčivých rostlin na malých plochách (1984)
Neubauer/Klimeš/Černá – Léčivé rostliny II. – Sbírané léčivé rostliny (1986)
Kolektiv autorů – Domácí lékař – Moderní zdravovědný rádce (1973)
a další volně dostupné informace a vlastní znalosti.

Uvolněte své tělo a mysl díky darům přírody, kterých se nám každoročně dostává.

měsíčník markees big world odběr

Nebo mrkni na můj nový eBook 9 způsobů, jak vyčistit domov od negativních energií >>>

A pojďme se spřátelit na facebooku!

Jsem Markee. Minimalistický nadšenec a autorka e-booku 9 způsobů, jak vyčistit domov od negativní energie. Sleduj, jak se dostávám od malých rozhodnutí k velké životní změně. Snad ti mé články budou inspirací. Chcete vědět ještě víc? Tudy prosím>>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • posvátné byliny
  • E-book 6 posvátných bylin pro duchovní očistu

    Stáhněte si e-book zdarma 6 posvátných bylin pro duchovní očistu a vneste do Vašich dní pozitivní energii!

  • Sleduj novinky na facebooku!
  • Nejnovější články
  • Kategorie